Avanza eller Länsförsäkringar Bank

Länsförsäkringar Bank logotypAvanza logotyp

Öppna ett konto hos Avanza idag och börja din sparresa!

Länsförsäkringar Bank och Avanza – två aktörer med väldigt olika roller på den svenska bankmarknaden. Den ena en traditionell fullservicebank med lokal förankring, den andra en ren nätmäklare med fokus på sparande. Att välja mellan dem handlar inte så mycket om vem som är ”bäst”, utan mer om vad du egentligen behöver. I den här artikeln går vi igenom vad som skiljer de två åt och ger våra rekommendationer för vilken som passar bäst för just ditt sparande och din vardagsekonomi.

Gå direkt till det avsnitt som intresserar dig:

Länsförsäkringar Bank vs Avanza – lokal trygghet mot digital pionjär

För att förstå skillnaden mellan Länsförsäkringar Bank (LF Bank) och Avanza behöver vi börja med att titta på deras bakgrund och affärsmodeller.

Länsförsäkringar Bank är en del av Länsförsäkringar AB, en federation av 23 kundägda, lokala länsförsäkringsbolag. Banken startade 1996 men har rötter i den kooperativa rörelsen från början av 1900-talet. De erbjuder ett komplett utbud av banktjänster till privatpersoner och småföretag – allt från vardagsekonomi med kort och lån till sparande, placeringar och försäkringar.

Affärsidén bygger på lokal förankring och personlig service. Som kund i LF Bank har du tillgång till ett kontor nära dig där du kan träffa en personlig bankman. De satsar på trygghet, relationer och helhetslösningar där banktjänster och försäkringar går hand i hand.

Avanza å andra sidan är en renodlad digital aktör som startade 1999 med visionen att demokratisera sparande i aktier och fonder. De har inga fysiska kontor utan sköter all kundkontakt via telefon, mail och chatt. Från början var de en ren nätmäklare men har med tiden breddat utbudet till att även omfatta sparkonton, bolån, pensionssparande och försäkringar.

Avanzas affärsmodell går ut på att erbjuda marknadens bredaste utbud av sparprodukter till lägsta möjliga pris. De har ett stort fokus på användarvänlighet med smarta appar, informativa hemsidor och pedagogiska verktyg som gör det lätt att komma igång med sparande. Avanza vänder sig främst till engagerade sparkunder som vill ha koll på sin ekonomi.

Så vi har alltså två banker med helt olika utgångspunkter. LF Bank är den trygga, lokala relationsbanken medan Avanza är den snabba, billiga och tekniskt innovativa utmanaren. Låt oss se hur de står sig mot varandra inom olika områden:

Jämförelse av sparande och investeringstjänster

Om vi börjar med att titta på sparande och investeringar, som är det område där Avanza och LF Bank tydligast konkurrerar med varandra, ser vi stora skillnader.

Både LF Bank och Avanza erbjuder ett brett utbud av sparprodukter som fonder, aktier, sparkonton och investeringssparkonto (ISK). Men när det gäller djup och bredd i utbudet är det ingen tvekan om vem som vinner.

  • Avanza har över 1300 fonder från 80 olika fondbolag. LF Bank erbjuder ett 60-tal egna fonder plus några få externa alternativ.
  • Avanzas fondutbud domineras av indexfonder med låga avgifter, ofta noll. LF Banks egna fonder har en snittavgift på 1,25% per år.
  • På Avanza är courtaget för aktiehandel 0 kronor upp till 50 000 kr/mån, därefter 0-99 kr beroende på belopp. I LF Bank betalar du alltid minst 89 kr/affär.
  • Avanza erbjuder handel på ett 10-tal marknader inklusive USA och Kanada. LF Bank har enbart nordiska aktier.

Så för den aktive spararen och investeraren är Avanza ett klart bättre val. Du får tillgång till hela fondmarknaden till låga avgifter, samt kan handla aktier till betydligt lägre courtage.

Visst har LF Bank ett hyfsat fondutbud för den som vill ha det enkelt, men det är begränsat jämfört med Avanza. Och för aktiehandel finns det ingen anledning att välja LF Bank om alternativet är Avanza.

Vardagstjänster, lån och försäkringar – LF:s kärnområden

Men sparande är ju bara en del av det man behöver en bank till. Minst lika viktigt för de flesta är alla vardagstjänster som lönekonto, bankkort, kreditkort, bolån, billån samt försäkringar. Och det är här LF Bank har sin styrka.

Som fullsortimentsbank erbjuder LF Bank alla vanliga bankprodukter:

  • Lönekonto med bankkort, Swish, BankID och alla vanliga funktioner.
  • Bostadslån (bolån) med konkurrenskraftiga räntor, både bundna och rörliga.
  • Privatlån och kontokredit för andra finansieringsbehov.
  • Kreditkort med fördelaktiga villkor.
  • Företagstjänster som bankkort, konton, krediter och placeringar för småföretag.

Dessutom har du som kund i LF Bank tillgång till ett stort utbud av försäkringar inom samma tak – allt från hemförsäkring till pensionsförsäkring. Som kund får du även lojalitetsförmåner och bonusar om du samlar dina tjänster.

Avanza å sin sida har egentligen bara ett enda erbjudande inom vardagsekonomi – sitt bolån. Det lanserades 2018 och har snabbt blivit ett av marknadens mest konkurrenskraftiga med låg ränta och inga knepiga villkor. Men de erbjuder inga andra typer av lån eller finansiering.

Avanza har inte heller några betaltjänster som kort, Swish eller bankgiro. Det enda de har är ett konto för att sätta in och ta ut pengar till sitt Avanzakonto. För den dagliga ekonomin måste man alltså ha en vanlig bank vid sidan om.

Så här vinner LF Bank med hästlängder över Avanza. För den som vill samla allt under ett tak och ha en personlig relation med sin bank är LF Bank ett utmärkt val. Som Avanzakund måste man ha en annan bank också.

Kundservice och lokal närvaro – viktigt för många

En annan viktig aspekt för många i valet av bank är tillgängligheten till personlig service och rådgivning. Och här är skillnaden mellan LF Bank och Avanza stor.

Som LF Bank-kund har du tillgång till 130 bankkontor över hela Sverige där du kan gå in och träffa en rådgivare ansikte mot ansikte. Du blir erbjuden en årlig rådgivning och har en personlig bankman som kontaktperson. LF Bank satsar mycket på den lokala närvaron och på att bygga långsiktiga relationer med varje kund.

Avanzas kundservice sker istället helt digitalt. De har ingen telefonbank utan hanterar alla ärenden via mail och chatt. De har öppet alla dagar men det är alltid olika personer som svarar. Avanza har en uttalad strategi att satsa på självservice via smarta verktyg och utförliga frågor-och-svar istället för på personlig rådgivning.

Så här handlar det om olika filosofier. LF Bank tror på lokala relationer och det personliga mötet medan Avanza går all-in på digital service dygnet runt. Vad man föredrar är såklart individuellt.

För många, särskilt äldre, är nog den lokala närvaron och tryggheten i en personlig relation viktig. Där har LF Bank en klar fördel. För den digitala generationen som är van att sköta allt i appar och online spelar det mindre roll – där ligger Avanza i framkant.

Avgifter och räntor – här vinner Avanza

Om den personliga servicen är LF Banks paradgren så är låga avgifter och bra räntor Avanzas styrka. Här ligger nätmäklaren långt före traditionella banker som LF Bank.
Vi har redan nämnt skillnaderna i courtageavgifter för aktiehandel där Avanza är i princip gratis upp till ganska stora belopp medan man i LF Bank betalar minst 89 kr per affär. En aktiv aktiehandlare kan spara tusentals kronor om året på att välja Avanza.

Även på fondavgifter är Avanza överlägsna. En majoritet av deras fonder har noll i avgift medan LF Banks fonder ligger på i snitt 1,25%. På ett fondsparande på 100 000 kr blir det en skillnad på 1 250 kr per år, pengar som istället går till den egna plånboken.

Tittar vi på räntor på sparkonton blir mönstret detsamma. Avanza erbjuder i dagsläget (juni 2024) 0,6% på vanligt sparkonto och 1,15% på ett års bindningstid. LF Banks motsvarande siffror är 0,01% och 0,4%. Visst, vi pratar låga nivåer, men skillnaden är ändå mångdubbel.

Slutligen har vi lånekostnader, främst för bolån. Här är skillnaderna mindre – både Avanza och LF Bank ligger i topp med sina erbjudanden och det kan vara värt att kolla hos båda. Generellt har Avanza något lägre snittränta men LF Bank kan ha bättre erbjudanden för de som är helkunder. Det gäller att jämföra.

Sammantaget är det ingen tvekan om att Avanza är ”billigast” sett till avgifter och räntor. Det märks att det är kärnan i deras erbjudande – att pressa kostnaderna för spararna. Som storbank har LF Bank svårt att konkurrera med det.

Placeringsverktyg och inspiration – Avanza ligger långt före

För den som vill ta en aktiv roll i sitt sparande är Avanza inte bara billigast utan erbjuder också de överlägset bästa verktygen och tjänsterna. Det är tydligt att det är en nischad aktör som kan lägga allt fokus på att hjälpa sparare.

Några exempel på smarta funktioner hos Avanza:

  • Portföljgeneratorn som hjälper dig skapa en fondportfölj utifrån din sparhorisont och riskvilja.
  • Avanza Academy med hundratals utbildningsvideor om allt från aktieanalys till skatteplanering.
  • Avanza Play med intervjuer, aktietips och marknadsbevakningar varje dag.
  • Placera, Avanzas analys- och nyhetstjänst med dagliga börsnyheter, analyser och rekar.

Andra exempel är Avanzas omtyckta appar (mer om dem senare), deras sociala nätverk Shareville där kunder kan följa varandras portföljer, en digital bolåneprocess helt utan pappersarbete samt verktyg för att analysera och jämföra allt från aktier till fonder och småsparkonton.

LF Bank har betydligt färre sådana tjänster. De har en egen fondväljare och lite information om sparande på sin hemsida, men inget som liknar Avanzas utbud. Fokus ligger mer på personlig rådgivning än på digitala verktyg.

Så för den sparintresserade kunden som vill ha inspiration, kunskap och bra verktyg för att själv förvalta sitt sparande är Avanza det klart bättre alternativet. LF Bank duger men det märks att sparande inte är deras kärnaffär.

Appar och digital användbarhet – Avanzas hemmaplan

I dagens mobila värld blir bankens appar och digitala gränssnitt allt viktigare. Kunderna förväntar sig att kunna sköta alla sina bankärenden smidigt i mobilen. Och här ligger Avanza ljusår före LF Bank.

Avanzas appar för iOS och Android är rankade i topp bland svenska bankappar med betyg på 4,8 av 5. De låter dig sköta allt från aktiehandel till bolån och pensionssparande var du än befinner dig. De har en stilren design, är lätta att navigera och har finesser som realtidskurser, fingeravtryckinloggning och möjlighet att skapa egna watchlists.

LF Banks app å andra sidan får betydligt sämre betyg, runt 3,2 av 5. Många användare klagar på buggar, krånglig inloggning och avsaknad av enkla funktioner. I appen kan du göra grundläggande saker som att betala räkningar och se dina konton, men för mer avancerade saker som fondaffärer måste du logga in på webbsidan.

Samma mönster ser vi för webbplatserna. Avanzas hemsida är modern, lättnavigerad och fullspäckad med funktioner och information. Man märker att det är kärnan i deras erbjudande. LF Banks webbplats är mer rörig, har mycket försäljningsfokus och basfunktionerna är utspridda. Det känns mer som ett komplement till kontoren än en digital bankupplevelse.

Nu ska det sägas att LF Bank har fått sig en rejäl digitaliserings-spark av Corona-pandemin. De har lanserat nya appar och uppdaterat sina system. Men från ett betydligt sämre utgångsläge än Avanza och de har fortfarande en bit kvar.

Så även här är det tydligt att Avanza som digital utmanare har ett försprång mot en traditionell bank som LF Bank. För den som vill ha en smidig, mobil banklösning är det inget snack om saken.

ISK-konto – det finns bara ett val

En av de hetaste sparformerna de senaste åren är Investeringssparkonto (ISK). Det är en form av vanligt aktie- och fondkonto men med automatisk skatteinbetalning och utan krav på deklaration. Både Avanza och LF Bank erbjuder ISK, men de är inte skapade lika. Avanzas ISK har inga årliga avgifter. LF Banks ISK kostar mellan 0-300 kr per år beroende på värde.

I Avanzas ISK kan du handla med de flesta värdepapper – svenska och utländska aktier, de flesta fonder, obligationer, optioner mm. I LF Banks ISK är du begränsad till deras egna fonder samt nordiska aktier.

Avanzas ISK-gränssnitt är byggt för att ge dig överblick med rapporter, analyser, alerts och mycket mer. I LF Banks ISK ser du mest saldot och får göra det mesta manuellt.

Så om du funderar på att öppna ett ISK finns det egentligen inget att fundera på. Avanzas ISK är överlägset på alla punkter – det har ett bredare utbud, inga avgifter och bättre funktioner. LF Banks ISK framstår mest som ett sätt att kryssa av en box – inte som ett konkurrenskraftigt alternativ.

Kombination – det bästa av två världar?

Så vad blir då slutsatsen – ska man välja Avanza eller Länsförsäkringar som sin bank? Tja, svaret är nog att det inte behöver vara ett antingen-eller. För de allra flesta är nog den optimala lösningen en kombination av de två. Behåll LF Bank (eller annan storbank) för löneinsättningar, kort, lån och försäkringar – men använd Avanza för aktie- och fondsparande.

Då får man en trygg och stabil bas med lokal service för vardagsekonomin, samtidigt som sparkapitalet får bästa möjliga förutsättningar att växa till lägsta kostnad. Flytta dina fonder och aktier till ett ISK på Avanza, shoppa runt ditt bolån (kolla både Avanza och LF Bank) och använd Avanzas verktyg och appar för att lära dig mer och bygga värde.

För företagare och de med mer komplexa behov kan LF Bank vara ett bra val även för placeringar. Hur du än gör – att aktivt välja bank utifrån sina egna behov och inte bara följa slentrian blir allt viktigare. Gör du det kommer dina pengar, och din framtid, att tacka dig!

Öppna ett konto hos Avanza och få mer över till dig själv