Krypto – Handla Kryptovalutor via Avanza

krypto

Allt fler intresserar sig för det traditionella finansiella systemets digitala alternativ och vill börja handla med kryptovalutor. Men hur fungerar det? Hur gör man för att köpa kryptovalutor och vad är viktigt att tänka på?

Nedan finner du en introducerande guide till allt du behöver veta för att komma igång med kryptohandel – inklusive vilka risker som finns samt tips om några av de vanligaste valutorna.

Indexförteckning:

Först och främst: Vad är kryptovalutor?

Innan du gör en investering och faktiskt tar en finansiell risk är det viktigt att du känner till vad kryptovalutor verkligen är och hur de fungerar. Krypto är riskfyllda instrument som på flera sätt skiljer sig från fiatvalutor och andra mer traditionella tillgångar.

Kryptovalutor är virtuella valutor som framförallt används vid transaktioner som sker över nätet. Valutorna skapas med hjälp av digital kodning i speciella mjukvarusystem. En enhet i en kryptovaluta motsvarar ett specifikt värde, vilket precis som för traditionella valutor kan gå upp och ned. Enheten är dock inte lagstadgad och några fysiska mynt eller sedlar existerar inte.

Till skillnad från vanliga nationella valutor – exempelvis svenska kronan eller amerikanska dollarn – fungerar kryptovalutor helt utan reglering av banker och statsapparater. Detta innebär att de är autonoma och står helt utanför politisk påverkan och statlig reglering.

Blockchainteknologi och mining

Blockchainteknologi och mining är centralt inom kryptovalutor och därför viktigt att förstå innebörden av om du ska investera.

Idag bygger majoriteten av alla kryptovalutor på någon typ av blockkedjeteknologi, vilken enkelt förklarat gör det möjligt att snabbt och säkert göra transaktioner och dela information till en mycket låg kostnad och utan fördröjning. Blockchain är en decentraliserad teknologi som eliminerar mellanhänder och effektiviserar flöden. Teknologin kan liknas vid en huvudbok eller arkitektur över alla transaktioner som skapas i nätverket.

En av de främsta fördelarna med blockchain är den starka krypteringen som möjliggör mycket säkra transaktioner. Banker och andra mellanhänder skalas bort och transaktioner kan genomföras utan att personuppgifter behöver delas.
Blockchainteknologin reglerar inte bara transaktioner av krypto, utan även skapandet av nya valutaenheter – vilket sker genom så kallad mining. Till skillnad från traditionella valutor har de flesta kryptovalutor ett tak för hur många enheter som kan skapas. Tillgången är med andra ord begränsad, varför värdet stiger i takt med att fler enheter utvinns och tillgången därmed minskar.

Vilka är de vanligaste kryptovalutorna?

Idag finns över 1000 olika kryptovalutor och utbudet växer ständigt.

De vanligaste valutorna är i dagsläget:

  • Bitcoin – BTC
  • Ethereum – ETH
  • Cardano – ADA
  • Ripple – XRP
  • Solana – SOL
  • Litecoin – LTC

Olika sätt att investera i Bitcoin och andra kryptovalutor

Kryptovalutor kan precis som andra finansiella tillgångar handlas på ett par olika sätt. Du kan antingen investera i faktiska tokens och få ett eget innehav av kryptovalutor, eller köpa certifikat med kryptovalutor som underliggande tillgång. Certifikat följer prisutvecklingen på den kryptovaluta som är underliggande tillgång.

Så kallade CFD’er är också ett alternativ, med vilka du inte äger några kryptoenheter själv utan endast spekulerar i prisutvecklingen på en viss valuta. CFD’er handlas dock ofta med hävstång, vilket gör dem till högriskprodukter som bör handlas med stor försiktighet.

Vilken metod som passar dig bäst beror dels på huruvida du avser investera långsiktigt eller om du siktar på kortsiktig trading, samt vilket alternativ du känner dig mest bekväm med.

För kortsiktig handel kan certifikat eller möjligen CFD’er passa bäst eftersom dessa är betydligt smidigare att köpa och sälja. Du behöver heller inte tänka på förvaring av innehav.

Certifikat och CFD’er är också väsentligt mycket billigare att köpa än riktiga tokens. Således kan dessa vara bra alternativ om du vill få in en fot på kryptomarknaden, men inte kan eller vill gå in med det kapital som krävs för att göra en vanlig investering.

Som referens kan nämnas att en enda Bitcoin idag kostar över 370 000 kronor, medan certifikatet Bitcoin Zero hos Avanza ligger på strax under 1800 kronor.

Välj onlinemäklare med omsorg

För att kunna handla kryptovaluta måste du ha ett konto hos en onlinemäklare som erbjuder kryptoinstrument. Idag finns en uppsjö av olika plattformar att välja bland – såväl svenska som utländska – men alla är dessvärre inte seriösa. Således är det mycket viktigt att du jämför olika mäklare och väljer plattform med omsorg.

För säkerhets skull rekommenderar vi att du väljer en väletablerad och känd aktör – till exempel Avanza, Nordnet, IG eller eToro. Dessa är alla reglerade av finansiella tillsynsmyndigheter och är därför tryggare för dig som konsument.

Öppna konto, gör en insättning och börja handla

När du väl har bestämt dig för vilken mäklare du vill använda kan du öppna ett konto, göra en första insättning och börja handla. Har du inget befintligt innehav i krypto är det viktigt att du väljer en mäklare som accepterar köp av krypto med vanliga pengar.

Väljer du Avanza eller Nordnet kan insättning göras enkelt via Swish, banköverföring, konto- eller kreditkort samt Trustly. Utländska mäklare brukar också erbjuda ett flertal olika insättningsmetoder.

För att göra ett köp letar du fram det kryptoinstrument du är intresserad av och skapar en köporder. Ordern skickas till marknaden och ditt innehav blir synligt på kontot så fort transaktionen gått igenom.

Hur köper man Bitcoin eller Ethereum hos Avanza?

Avanza erbjuder ingen direkt handel med vare sig Bitcoin eller andra tokens. Du kan med andra ord inte köpa kryptovaluta hos Avanza och få ett eget innehav i någon valutaenhet.

Däremot finns några olika kryptocertifikat att handla, med olika valutor som underliggande tillgång. Du kan bland annat köpa och sälja certifikaten Bitcoin Zero, Bitcoin XBT, Ethereum Zero/XBT samt Cardano hos Avanza.

En fördel med att handla med kryptocertifikat är att dessa kan köpas i ett ISK-konto varpå dina kryptoinvesteringar schablonbeskattas snarare än att du behöver skatteredovisa varje transaktion.

 

Starta ett konto hos Avanza


Ytterligare frågor och svar om krypto

 

Skatt på kryptovaluta – vad gäller?

Handel med kryptovalutor redovisas till Skatteverket i samband med deklarationen. Eventuella vinster beskattas med 30% vinstskatt, medan förluster är avdragsgilla upp till 70%.

Deklarering görs på en K4-blankett, på samma sätt som för en aktiedepå.

Vilka risker finns med det kryptohandel?

Kryptovalutor är innovativa och spännande instrument att handla med – men också mycket riskfyllda sådana. Detta är viktigt att ta i beaktning inför en investering.

Riskerna handlar framförallt om:

  • Extrem volatilitet – vanligt med kraftiga och oväntade prisrörelser
  • Avsaknad av reglering innebär att valutornas värdering inte kan kontrolleras
  • Risk för dataintrång föreligger

Kryptovalutor kan generera såväl stora vinster som förödande förluster. Tänk på att alltid fatta medvetna investeringsbeslut baserade på dina ekonomiska förutsättningar och en utifrån dem rimlig risknivå.

Vad är dogecoin?

Dogecoin kom till som ett skämtsamt alternativ till bitcoin i kryptovalutans barndom. 2013 skapade Billy Markus – en före detta ingenjör på IBM – denna kryptovaluta, döpt och prydd av en populär meme med en hund av rasen shiba.

Kryptovalutan hade redan börjat få dåligt rykte och han ville lätta upp stämningen med en skämtvaluta. Han hade själv avskrivit projektet när det började få eget liv och på bara en månad genererade över 6 miljarder coins. Ett skämt som blev ett seriöst alternativ.

Under samma tid steg värdet på dogecoin med 300 procent. Vid en tid då andra kryptovalutor sjönk i värde på grund av att Kina bannlyst dem.

Dogecoins instabila resa

Dogecoin har på senare år växt explosionsartat och var i början av 2021 den fjärde största kryptovalutan. Mellan årsskiftet 2020/2021 fram till maj 2021 ökade värdet av en dogecoin från 0.005 dollar till 0.683 dollar – vilket innebär en värdeökning på 13𝧷500 procent.

En av orsakerna var att Elon Musk twittrade om kryptovalutan och gav den massor av exponering. Men valutan är som sagt mycket instabil och kan mycket väl störtdyka igen.

Var köper man dogecoin?

Dogecoin kan du köpa på flera ställen på nätet. Ett ställe är eToro.

Vad är eToro?

eToro är en plattform för handel som har en social del där man kan kommunicera med andra handlare och lägga ut sina vinnande koncept att kopieras av andra.

På plattformen kan du handla i aktier, valutor, råvaror etc. Du kan köpa och sälja eller satsa pengar i uppgång eller nedgång – med eller utan hävstång. (Hävstång innebär att vinstökning eller förlust mångdubblas. Högre insatser så att säga.

Den sociala delen har blivit unik för eToro och deras copy-funktion. Med hjälp av den kan vinnande koncept dupliceras och bli en handelsprodukt i sig. Hela aktieportföljer och deras förändringar kan kopieras och användas av andra användare.

Är eToro pålitligt?

I sin genre får man säga att de är pålitliga. De startade verksamheten redan 2007 och har över 10 miljoner användare. Flera länders tillsynsmyndigheter har koll på dem och har godkänt deras verksamhet – däribland Sveriges.

Med det sagt ska man också ha i åtanke att 67 procent av alla som använder tjänsten förlorar mer än de tjänar. Så om du ger dig in i att använda eToro med föreställningen att du ska blir rik snabbt finns det en stor risk att det blir tvärtom. eToro har mer karaktären av spelbolag än investeringsplattform i det avseendet.

Vad är MetaMask?

MetaMask, eller MetaMask Wallet, är en så kallad kryptoplånbok, där du kan “förvara” ditt innehav av kryptovaluta. Kryptovaluta är en digital valuta eller värdehandling, som endast existerar online. Även om valutan beskrivs som “mynt” eller “coins” kan du alltså inte förvara den i en vanlig plånbok, utan behöver använda dig av en digital betaltjänst som till exempel MetaMask för att lagra ditt innehav i de kryptovalutor du valt att satsa på.

Elektroniska kryptoplånböcker som MetaMask Wallet fungerar som både betalkonto och sparkonto. Lagringen av dina värdehandlingar sker inte direkt på ditt konto, utan som data på en del av blockkedjan. Det som lagras i själva kryptoplånboken är dina privata nycklar. När du registrerar din MetaMask Wallet får du en unik återställningsfras som du ska behandla som en värdehandling och spara på ett tryggt ställe som bara du själv kan komma åt.

Hur tar man ut pengar från MetaMask?

För att ta ut pengar från MetaMask eller någon annan kryptoplånbok ska du först föra över dem till en kryptovalutabörs, som exempelvis Binance. Där kan du sälja din kryptovaluta mot så kallade fiatpengar – det vill säga “riktiga” pengar i en nationell valuta som inte är knuten mot någon råvarutillgång, som till exempel vår svenska krona.